maanantai 27. syyskuuta 2010

Viininkorjuu

Eilen pääsin seuraamaan viininkorjuuta fincalla La Floridan kylällä.
Talkooväki, tuttavia ja sukulaisia, keräsivät rypäleet köynnöksistä. Täydet saavit kannettiin bodegaan, joka oli takapihalla.
Tässä fincan isäntä ottaa vastaan rypäleitä.
Rypäletertut kaadetaan murskaimeen, jossa niistä irrotetaan mehu.
Isäntä sekoittaa lapiolla rypälemurskaa ja kulkee siellä paljain jaloin. Viinin käyminen alkaa heti, eikä siihen tarvita mitään lisäaineita kuten esimerkiksi hiivaa.
Kun rypälemurska erottuu mehuksi (tähän menee aikaa muutama viikko), mehu lasketaan toiseen sammioon.
Loppu rypälemurska puristetaan kuivaksi erityisellä puristimella. Viinin väri saadaan tästä kuorimassasta. Saatu neste lisätään rypälemehuun, joka jatkaa käymistään.
Sitten viini imetään terästankkeihin, joissa se valmistuu. Nuori viini on valmista San Andresin päivän aikaan marraskuussa.
Talkoiden jälkeen syötiin isäntäväen valmistama maukas ateria: grillattua kanaa, ryppyperunoita, mojo-kastiketta ja salaattia. Viime vuoden viiniä oli tarjolla ruokajuomaksi, se oli pehmeää ja hedelmäistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti