tiistai 13. heinäkuuta 2010

Rosvopaisti

Tässä kuvakertomus siitä, miten tehdään rosvopaistia. Tapa kypsentää lihaa maan sisällä kuumilla kivillä on ikivanha ja ympäri maailmaa levinnyt. Meille sen kerrotaan tulleen Mongoliasta. Rosvopaisti sanana on tullut tutuksi Huovisen Lampaansyöjät -romaanista.


Rosvopaistia varten on upotettu maahan betonirengas, joka on vuorattu molemmin puolin kivillä.


Kuoppaan sytytetään nuotio, jota poltetaan seitsemän tuntia yhtäjaksoisesti. Tämä lämmittää kivet ja maan.


Sillä aikaa tehdään esivalmisteluja: vihannekset (porkkana, lanttu, sipuli, kukkakaali) leikataan sopiviksi haarukkapaloiksi.


Lihaksi tähän rosvopaistiin valittiin porsasta, nautaa ja lammasta. Lihan menekki on 400g syöjää kohden. Lampaanlihaa maustetaan valkosipulinkynsillä, jotka työnnetään lihaan pieniin viiltoihin.


Rosvopaistin valmistukseen voi käyttää suurta teräskattilaa. Kannelinen kattila suojaa ruokaa hiekalta ja hiillokselta.


Kattila vuorataan kaalinlehdillä. Liha ja vihannekset ladotaan useaan kerrokseen. Mausteeksi käytetään suolaa ja pippuriseosta ja kokonaiset ohrasuurimot sitovat muodostuvaa nestettä.


Täytetty kattila päällystetään kannen alta ja päältä foliolla. Sen jälkeen se kiedotaan märkiin sanomalehtiin ja paketti sidotaan katiskaverkolla.


Kuumennut kuoppa tyhjennetään ja kattilapaketti asetetaan koukkujen avulla kuoppaan. Paisti peitetään hiilloksella, päälle pannaan hieman hiekkaa ja sen päällä poltetaan pientä tulta kuusi tuntia.


Sitten on aika kaivaa paketti ylös kuopasta.


Avatusta paketista paljastuu kypsynyt rosvopaisti.


Liha on valmis leikattavaksi annoksiin. Vihannekset ja ohra ovat hautuneet maukkaaksi lisäkkeeksi.


Sitten syömään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti