lauantai 14. marraskuuta 2009

Matka Andalucíaan

Teimme Teneriffan Suomi-kerhon kanssa matkan Andalucíaan Manner-Espanjaan. Ohjelma oli tiivis, mutta mielenkiintoinen, paljon nähtiin ja opittiin historiasta. Lähdimme Tenerife Nortelta Air Europalla kohti Sevillaa.


Matkalla hotelliin pysähdyimme paikallisessa kahvilassa. Espanjalainen té con leche (tee maidolla) oli yllätyksekseni tämän näköinen.

Hotellimme oli Costa Ballenan uudella asuinalueella ja sen ympärillä oli laajat golfkentät. Hotelli oli hyvä ja buffettiateriapöydät notkuivat ruokalajien runsaudesta.


Sanlúcar de Barramedassa kävimme entisessä jäätehtaassa. Siellä on aikoinaan valmistettu jäätä mm. kalojen kylmänä pitämiseen. Jääkaappien ja pakastinten yleistyttyä tehdas lopetti ja nykyään se toimii Doñanan kansallispuiston esittelypaikkana. Näimme diaesityksen puistosta, joka sijaitsee läheisen Guadalquivir-joen toisella puolella. Joki on ollut tärkeä väylä sisämaahan mm. Sevillaan.


Tässä kuvassa on Guadalquivir-joen suuta. Kolumbus lähti täältä aikoinaan tutkimusmatkoilleen.


Laajat aukeat peltonäkymät matkan varrella olivat vaikuttavia.


Suurelta osin sato oli korjattu viljelysmailta.

Viiniköynnöksiä näimme paljon: alue onkin kuuluisa viineistään.

Tässä rinnakkain oliivipuu - alue on kuulu myös oliiviöljystään - ja appelsiinipuu, jonka kitkerät hedelmät käytetään kosmetiikkaan tai marmeladiin.

Sherry (jerez) tuotetaan kolmion muotoisella alueella, jonka muodostavat Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda ja El Puerto de Santa Maria.



Kirkkoja on paljon ja niissä on taidokkaita koristeluja. Tässä la virgen on puettuna mustaan vasta vietetyn pyhäinpäivän vuoksi.



Ja tässä lasillinen Jerezin sherryä, joita on ainakin neljää eri tyyppiä: el fino, oloroso, Pedro Ximenez-rypäleestä tehty dulce ja amontillado.


Tyypillinen kaupunkinäkymä vanhoine muureineen.

Cadizin kaupunkiin johtavat portit ovat Las Puertos de Cadiz. Paikka on tärkeä satamakaupunki, josta pääsee laivalla mm. Teneriffalle Santa Cruziin.


Manzanilla on Sanlúcar de Barramedan alueella valmistettu viini.



Sanlúcarin kaupungintalon arabivaikutteista interiööriä.


Vanhan kaupungin suihkulähde illan hämärtyessä.

El Rocio on tunnettu neitsytmadonnastaan, jonka kirkko on kuvassa. Itse neitsyen kuvaaminen oli kiellettyä - mutta silti kaikki kuvasivat sitä. Ottamani kuva epäonnistui, ikävä kyllä.
Neitsyttä juhlitaan pari viikkoa pääsiäisen jälkeen, jolloin kylään saapuu jopa miljoona juhlijaa mm. Madridista ja Sevillasta.

Rociossa on myös lännenkylä, jonka hiekkaisilla kujilla ajellaan hevosilla maankuulun juhlan (Romeria del Rocio) aikaan. Neitsyen palvonnan lisäksi pidetään myös hauskaa ja juhlitaan karnevaalimaisesti ympäri kylää.


Hevosia oli Rociossa laitumilla ja katujen varsilla myytiin hevostarvikkeita.

Myös flamencoasuja oli kaupan useissa myymälöissä.

El Puerto de Santa Maria oli mukava pikkukaupunki kävelykatuineen.


Vierailimme Terry-bodegassa, joka oli espanjalaisamerikkalainen yhteisyritys. Tämä bodega on viinin säilyttämispaikka, itse valmistus tapahtuu muualla. Bodegassa on myös hevostalli ja vankkurimuseo.


Arcos de la Frontera on sisämaan kaupunki korkealla kalliojyrkänteellä. Sille ovat tyypillisiä kapeat kadut ja valkoiset talot.


Näkymä huipulta alas laaksoon oli huikaiseva.


Tämän olohuoneen asukkailla ei sovi olla korkean paikan kammoa.


Sevilla, Andalucían pääkaupunki, oli suuri ja siellä olisi voinut viettää aikaa kauemminkin. Tässä silta Guadalquivirin yli.


Kaupunkinäkymää Sevillasta.


Sevillassa oli 1929 iberoamerikkalainen maailmannäyttely, tässä yksi paviljongeista, joita on kunnostettu mm. yliopiston käyttöön.

Tässä Espanjan mahtipontinen paviljonki, jonne emme päässeet sisälle siksi, että siellä sattui olemaan poliisien tilaisuus.

Espanjan paviljongissa esitellään kaikki autonomiset alueet seinämosaiikeissa, tässä Kanarian saarten kuva, jossa Kolumbus saapuu Las Palmasiin.


Sevillan katedraali on kooltaan kolmen suurimman joukossa maailmassa Vatikaanin ja Lontoon jälkeen.

Sevillan Santa Cruz-kaupunginosan kapeilla kaduilla ylettyy halutessaan parvekkeelta toiselle. Don Juan on aikoinaan asustellut täällä.


Sitten takaisin Teneriffan kotiin. Adiós Andalucía! Hasta luego!

3 kommenttia:

  1. Pääsinpä tutustumaan Andalucíaan, kiitos. Kuvat ja kirjoitukset loivat paikasta elävän, ihan kuin olisin ollut matkalla mukana.

    VastaaPoista
  2. Mukaansa tempaavasti kerrottu ja kuvat kertoi paljon. Aivan tosiaan kuin mukana olisi ollut, enemmänkin olisin lukenut tästä reissusta.

    VastaaPoista
  3. Todella hyvin olet kuvannut ja kertonut matkastamme. KIITOS RIITTA! Terveisin anna

    VastaaPoista