sunnuntai 12. syyskuuta 2010

Kiertoajelu ja Güimarin pyramidit

Matkareitti kulki tänään Puertosta Teiden tietä ylös ohi Orotavan ja Aguamansan. El Portillon kohdalta kääntyy tie Santa Cruziin. Tie kulkee korkealla ja saari on tältä kohdin kapea, joten meri on mahdollista nähdä sekä pohjoisen että etelän suunnassa.



Ylväs Teide - siitä on otettava aina kuva.



Kuljimme pilviverhon yläpuolella.



Etelässä päin horisontissa näkyy Gran Canarian silhuetti.



Güimarin pyramidien etnografinen keskus. Pyramidit on "löydetty" vasta 1990-luvulla, jolloin niistä kiinnostui norjalainen tutkija ja antropologi Thor Heyerdahl, joka esitti yhtäläisyyksiä muualta maailmasta löydettyihin vastaaviin muodostelmiin. Saman kaavan mukaisia rakennelmia löytyy mm. Sisiliasta, Meksikosta, Mesopotamiasta, Polynesiasta ja Persiasta.



Heyerdahlin tutkimusten ja omakohtaisten kokeilujen perusteella oletetaan, että papyruskaislasta rakennetuilla aluksilla on voitu ylittää valtameriä.



Kon-Tiki-balsalaivalla Heyerdahl miehistöineen purjehti vuonna 1947 Perusta Polynesian saarille 8000 km matkan 101 päivässä. Myöhemmin Heyerdahl teki kaksi tutkimusmatkaa Atlantin yli papyruskaislalautoilla.



Pääpyramidit on suunnattu siten, että ne ovat kohden auringonnousua kesäpäivänseisauksen aikana ja auringonlaskua talvipäivänseisauksen aikana. Pyramidin huipulla on tasanne, jonne johtavat portaat. Tasannetta on voitu käyttää seremoniallisiin tarkoituksiin.



Heyerdahlin mukaan pyramidit liittyvät Teneriffan esihispaaniseen kulttuuriin. Muitakin teorioita on; jotkut pitävät muodostelmia vain kerrosviljelyyn liittyvinä kivikasoina.



Sitten paluumatkalle Vilaflorin kautta mutkaista tietä, joka vie monien kylien läpi ja useiden barrancojen yli. Nyt horisontissa näkyy Gomeran saari.



Pilvien tasolla maisema on utuinen.



Ennen Aguamansaa löytyy luonnon muovaama kivikukka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti